
Fuhhh fuhhh..
Disaat gambar ni melintas terus telan air liur.
Inilah makanan kegemaran masa kecil-kecil dulu. Pantang ada mempelam muda. Mesti buat colek ni. Yang paling sedap sekali kalau dapat betik muda. Memang tak selamat betik-betik yang ada. Tak sempat tunggu betik masak. Terus petik yang muda tu buat colek. Alahaiii...kenangan zaman budak-budak. Buat pedas-pedas. Letak belacan banyak-banyak. Huaaaaa...sedapnyaaaa...
Terima kasih tuan punya resepi yang kongsikan gambar ni. Mengimbau kenangan sungguh.
RESEPI COLEK (BETIK, MANGGA MUDA, KUNDANG MUDA)
4@5 sudu cuka makan
7 sudu gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar asam jawa (adabi)
1 sudu belacan
Cili api(cabai) potong kecil2 gaul semua.
Kalau masih cair tambah gula dan garam sedikit.
Untuk pekat kan.
Nak lagi sedap tambah udang kering. Kalau buah kundang buang biji dia gaul dalam ni lagi bestt.
Lebih sedap dari mangga muda.
Credit : Ieyda Fieyda Fauzi #mahn & Resepi Orang Kampung

No comments:
Post a Comment