Bahan-bahan untuk pastri:
250 gm mentega atau marjerin
50 gm gula aising
400 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
1 biji telur - dipukul
Bahan-bahan untuk inti:
300 gm ubi kentang
1 labu bawang besar - dipotong dadu
3 keping cendawan segar - dipotong dadu
1 keping hirisan ayam - dipotong dadu
3 sudu besar kacang pis
1 sudu besar daun ketumbar - dicincang
1 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan perisa:
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
2 sudu kecil kicap
1 sudu besar marjerin
Bahan-bahan untuk hiasan:
2 biji telur
3 sudu besar susu segar
(Disatukan)
Cara menyediakan inti:
1. Ubi kentang direbus sehingga empuk sebelum dibuang kulit dan dipotong dadu.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar dan cendawan. Kacau sehingga bawang layu sedikit.
3. Kemudian masukkan hirisan ayam. Kacau hingga rata.
4. Masukkan ubi kentang, bahan-bahan perisa, kacang pis dan daun ketumbar.
5. Kacau hingga rata dan taburkan tepung jagung ke dalamnya. Kacau lagi hingga sebati.
6. Kemudian masukkan ke dalam satu bekas dan sejukkan.
Cara menyediakan pastri:
1. Masukkan kesemua bahan pastri ke dalam mesin memproses makanan untuk diproseskan menjadi doh yang lembut.
2. Jika tiada mesin memproses makanan, adunan boleh diuli hingga sebati.
3. Rehatkan doh selama 20 minit, sebelum dikepal bulat-bulat menjadi dua saiz.
4. Pertama, sebesar bola ping pong dan yang kedua, sebesar guli.
5. Kemudian dicanai nipis.
6. Doh yang besar ditekan masuk ke dalam acuan tat yang sudah digriskan.
7. Masukkan inti sehigga penuh, sebelum ditutup dengan kepingan doh yang kecil. Tekan di sekeliling doh supaya melekat. Kemudian cucuk dengan garpu.
8 Akhir sekali, sapu bancuhan telur dengan susu ke atas permukaan doh dan bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 hingga 25 minit atau sehingga kuning keemasan.
********************************************************************************
Selamat Mencuba
sumber: http://www.sajionline.my/
No comments:
Post a Comment